miercuri, 19 mai 2010

Recomandare de la Atelierul de Grafica: Retrospectiva Vasile Gorduz - Palatul Mogosoaia, mai 2010



"...artistul a reusit de fiecare data sa descifreze substratul poetic al motivului investindu-l cu aura unui mister inaugural...,...a abordat portretul ca pe o modalitate de a dezvalui inefabilul ascuns al personajului..."
Nu stiu ale cui sunt vorbele de mai sus, dar stiu ca le gasesti pe cel putin sapte site-uri la o simpla cautare. Predomina un instinct de mameluc in tara asta. Oamenii dau copy-paste de pe alte site-uri intr-al lor, fara sa rumege catusi de putin. Dar asta e alt subiect.
Multe nu spun. Dincolo de aranjarea foarte proasta a lucrarilor, poti avea mari bucurii acolo. Poti vedea oameni simpli, animale cu capete nostime, incolaciri, aplecari, o forma extrem de simpla, sincera si placuta. De fapt un mare rafinament. Mai intai cauti personajul, nu stii de unde sa-l apuci dar cand l-ai gasit esti rasplatit din plin, simti cumva bucuria pe care a avut-o sculptorul descoperind forma. E remarcabil cum stia sa aleaga momentul cand sa se opreasca in demersul lui.
Mai multe despre doua bronzuri ale sculptorului, Tutea si Eliade, de la biserica Popa Soare si respectiv strada Mantuleasa, puteti citi aici.

Afisul expozitiei, prezent doar la palat, isi face treaba, chiar daca merita un pic mai multa atentie. Surprinsi am fost ca nu exista nici macar un pliant care sa insoteasca expozitia, nicidecum un album - cum ar fi meritat marele sculptor. Nici poze nu aveti voie sa faceti, ca asa a hotarat dom director, spunea o supraveghetoare care alerga pe-acolo.
Programul de vizitare este 10-18, pana pe 20 iunie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu